Så skrapar du bort giftfärg

Resultat efter renskrapning.

Johan Dewe, ägare till sin Albin Cumulus Lilla Molnet, bestämde sig i höstas för att skrapa bort bottenfärgen. Här är hans erfarenheter.
Johan planerade skraparbetet i god tid, så en presenning lades ut under båten vid upptagningen 2023. Skrapade av all färg på skrovet och rodret. Kölen väntar han med. Vid skrapandet användes en skrapa som man kan kopplas till en dammsugare som samlar upp alla färgflagor. Tack vare att färgen lossnat på sina ställen och satt löst på andra gick det förhållandevis lätt. Arbetet tog ca 12–14 timmar. På en botten med bra underarbete, där färgen sitter ordentligt, kan det nog ta dubbla tiden, tror Johan. Skrapan som Johan använde har han köpt på SeaSea, en gul variant med knallgult skaft och blad i hårdmetall. Dammsugaren kunde han låna av en släkting. Skyddsutrustning som användes var presenning, skyddsglasögon, skyddshandskar. Återstår slipning med grovt papper innan epoxybehandling. Det kommer att göras med slipmaskin kopplad till dammsugare, för att samla upp de sista resterna av bottenfärg. Epoxyn kommer att målas på till våren. Där är han mycket beroende av vädret. Det får inte vara för kallt, helst inte under 15 grader, då torkar inte epoxyn. Johan räknar inte med att kunna sjösätta vid ordinarie sjösättning, utan får vänta till längre fram när det är tillräckligt varmt. Därefter kommer problemet med vilken båtbottenfärg som ska användas. Den frågan är i dagsläget oklar.

Johan är nöjd med beslutet att skrapa på hösten och måla på våren. Då hinner båten torka en del, om det behövs. ”Det blir inte lättare för att man väntar” är Johans råd till andra som planerar sanering av båtbotten.
/Birgitta

Nedan en film som visar hur det går till.